Quan s’acosta la tardor, recuperem els mitjons gruixuts del fons de l’armari i els aromes que ens arriben de cuina ja son els de guisats, carbassa, boniato, castanyes i bolets. S’escurça el dia però no desaprofitem cap cap de setmana per sortir al camp a inundar les fosses nassals d’olor a terra mullada i trepitjar fort les fulles que deixen anar els arbres caducs.
 
La tardor és sinònim de Castanyada, però també és temps de verema, d'elaboració d'oli i de sortir en busca de bolets. És una estació incomparable per descobrir o redescobrir els espais naturals més pròxims, on l'espectacle cromàtic de la flora registra una bellesa singular. Tot plegat es pot fer a les instal•lacions juvenils, que ofereixen propostes de temporada per a famílies i escoles.
 
1. La Castanyada
 
La cita per excel•lència de la tardor és la Castanyada. La nit de Tots Sants, del 31 d'octubre a l'1 de novembre, té lloc aquesta festa tan propia on mai hi falten les rialles, les castanyes, els panellets i els moniatos. La celebració, es gaudeix a moltes cases, escoles i barri i sovint està organitzada per entitats culturals, grups de joves, associacions de veïns, centres excursionistes o penyes esportives.
 
Els personatges més representatius de Tots Sants són les castanyeres. A les escoles, s'han convertit en la figura més popular entre els menuts, imprescindible en qualsevol Castanyada; i, als carrers, s'instal•len des de principis de temporada per vendre les seves castanyes acabades de coure. En algunes poblacions, les castanyeres conviuen amb parades de diverses entitats, que també ofereixen castanyes i moniatos per ajudar a finançar les seves propostes. 
 
 
2. Anem a buscar bolets?
 
Els bolets, elemnt indispensable de tardor, porten implícita l’aventura de trobar-los. Cal conèixer les zones on buscar i, sobretot, les diferents varietats de bolets comestibles del nostre entorn. El bolet és un ingredient imprescindible de molts plats de la gastronomia catalana i una bona excusa per reunir la familia o amics i gaudir d’una experiencia única. 
 
3. Descobrim l’artesania: El vi i l'oli
 
A la tardor també comença la verema, una bona oportunitat perquè els més petits coneguin les vinyes, el raïm i el procés d'elaboració del most i el vi, un procés que porta implícita una tradició i una artesania molt arrelades a la nostra cultura. 
 
Ja més entrada la tardor, cap al novembre i desembre, és temps de collir i processar les olives; una bona ocasió també perquè escoles i famílies visitin un molí d'oli i coneguin les tècniques artesanals d'elaboració d'aquest aliment tant present a la cuina i tradició mediterrànies.
 
 
4. Observem la natura!
 
Un cop collits els fruits, la tardor també és temps de fer rebost o d'oferir els productes en fires. També és l’època en què molts ocells migren cap a terres més càlides, ara que els dies s’escurcen i comença el fred. Però sobretot, la tardor fa acte de presència als boscos dominats per arbres de fulla caduca, que ofereixen un espectacle cromàtic únic, enriquint el paisatge amb infinitat de tonalitats. 
 
Per gaudir del paisatge i de les experiències que proporciona aquesta època de l'any, moltes escoles, entitats i famílies fan estades a les instal•lacions juvenils, que ofereixen activitats de temporada i un entorn privilegiat per gaudir de la naturalesa. No us perdeu les propostes de les cases i albergs!
 
 
Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els serveis i analitzar els hàbits de navegació, en cap cas per a finalitats publicitàries. Si segueix navegant entendrem que n'accepta el seu ús. Més informació | Accepto les galetes