L’objectiu d’aquesta guia és orientar totes les organitzacions i representants en la negociació col·lectiva en la detecció i correcció de possibles desigualtats retributives per motiu de gènere.

15/11/2019

Aquest mes s’ha presentat la “Guia per a l’aplicació de la igualtat retributiva entre homes i dones”, elaborada pel consell de Relacions Laborals, que proporciona una sèrie de recomanacions per a les empreses, entitats i persones treballadores amb l’objectiu d’identificar i corregir la bretxa salarial. Segons les darreres dades d’estructura salarial, la diferència salarial de gènere es va situar l’any 2017 en el 23%, el que suposa una bretxa salarial entre ambdós sexes de 6.521,8 euros de mitjana.

En la creació i elaboració de la guia hi ha participat la Comissió d’Igualtat del Consell de Relacions Laborals, que està integrat pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i les organitzacions sindicals i empresarials més representatives de Catalunya (CCOO, UGT, Foment del Treball i PIMEC).

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani ha destacat en la presentació de la guia que “l’esforç i la sensibilitat dels agents socials i econòmics per buscar solucions a aquest repte. Hem de continuar per aquesta via, ens hem d’ajudar entre tots a construir un mercat laboral més just a partir de la concertació social.” El conseller també ha reconegut que “venim d'una crisi que encara patim en termes laborals perquè tenim un mercat laboral precaritzat que no genera les condicions perquè les persones puguin emancipar-se. Però, per ser honestos, cal dir que les dones treballadores ja estaven en situació de desigualtat i discriminació abans de la crisi i amb la crisi es va aguditzar encara més la seva situació.”

La desigualtat efectiva entre homes i dones que s’evidencia en tots els àmbits de la societat actual té el seu reflex també en el món laboral. Constitueix una realitat objectiva i quantificada que és més dificultós per a les dones accedir al mercat laboral, restar-hi o promocionar, que pateixen major precarietat, i és especialment punyent el fet que cobrin sistemàticament menys que els homes per feines d’igual valor. En xifres absolutes, la diferència salarial mitjana entre ambdós sexes és de 6.521,8 euros. Aquest menor salari femení en còmput anual està provocat, entre d’altres motius, pel major pes del treball a temps parcial entre les dones (22,2% en les dones i 7,3% en els homes l’any 2017).

Les empreses estan obligades a respectar la igualtat dins de les seves estructures i a adoptar mesures per prevenir qualsevol tipus de discriminació laboral entre dones i homes, entre elles les salarials. Per tractar d’evitar la desigualtat per motiu de gènere, aquesta guia intenta ser una eina útil adreçada a persones treballadores i a empreses mitjançant tota una sèrie de recomanacions.

Des de l’ACCAC, Associació de Cases de Colònies i Albergs de Catalunya, es posa en marxa un seguit de formacions per millorar la gestió de les instal·lacions juvenils i el coneixement de les persones que hi treballen. Al curs La gestió sostenible de les pimes: la igualtat i la responsabilitat social, que s’impartirà el gener 2020, es donaran a conèixer les noves obligacions en matèria d’igualtat, així com a posar en valor i aprendre a implementar una gestió socialment més responsable.
 
Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els serveis i analitzar els hàbits de navegació, en cap cas per a finalitats publicitàries. Si segueix navegant entendrem que n'accepta el seu ús. Més informació | Accepto les galetes