Des de l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària s’està treballant en un document dirigit als menjadors de col·lectivitats perquè no hi hagi dubtes sobre les condicions que han de tenir els aliments per tal de poder realitzar les donacions.

13/01/2020

A Catalunya,  es malgasten 750.000 tones d'aliments cada any, de les quals 260.000 provenen de les cases, menjadors de col·lectivitats, la restauració i els comerços, mentre que el 20% dels habitants encara viu per sota del llindar de pobresa. La Guia de Pràctiques Correctes d’Higiene per a l’aprofitament segur del menjar en la donació d’aliments vol ser una eina perquè els excedents alimentaris consumibles que no es consumeixen ni comercialitzen arribin a les persones beneficiàries, a través de les entitats socials, en les millors condicions possibles.

Aquesta actualització substitueix la versió de 2013, la Guia per a l’aprofitament segur del menjar en els sectors de la restauració i comerç al detall, que amplia continguts, incorpora noves casuístiques en la donació i dedica un espai destacat a les dates de consum, ja que un percentatge considerable de la població, no entén el significat de les dates que hi figuren als envasos, la qual cosa és determinant per a la gestió del malbaratament alimentari. A més, perquè aquests excedents alimentaris es puguin aprofitar de debò, cal manipular-los de manera segura i posar tots els mitjans que tinguem a l’abast per reduir el risc d’intoxicacions.
 
La redistribució alimentària forma part de l’estratègia de l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària per reduir el malbaratament alimentari i també de la solidaritat de la nostra societat davant la situació de crisi dels darrers temps. És per aquest motiu que s’han dut a terme diferents accions, com la creació de la Taula d'Excedents Alimentaris l'any 2012, la Proposició de llei sobre la Reducció del malbaratament d'aliments i el Pla d'acció per a la Prevenció del malbaratament Alimentari a Catalunya (2019-2020). Aquest mateix any, l’ACCAC ha organitzat sessions formatives per tal d'aprofundir en la lluita contra el malbaratament alimentari i l'elaboració de menús sostenibles a les cuines de les instal·lacions juvenils.
 
L’aprofitament dels aliments s’emmarca dins dels objectius i reptes de l’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible, que té entre altres objectius, acabar amb la fam i garantir l’accés a l’alimentació.
 
 
Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els serveis i analitzar els hàbits de navegació, en cap cas per a finalitats publicitàries. Si segueix navegant entendrem que n'accepta el seu ús. Més informació | Accepto les galetes