13/01/2020
A Catalunya, es malgasten 750.000 tones d'aliments cada any, de les quals 260.000 provenen de les cases, menjadors de col·lectivitats, la restauració i els comerços, mentre que el 20% dels habitants encara viu per sota del llindar de pobresa. La Guia de Pràctiques Correctes d’Higiene per a l’aprofitament segur del menjar en la donació d’aliments vol ser una eina perquè els excedents alimentaris consumibles que no es consumeixen ni comercialitzen arribin a les persones beneficiàries, a través de les entitats socials, en les millors condicions possibles.
Aquesta actualització substitueix la versió de 2013, la Guia per a l’aprofitament segur del menjar en els sectors de la restauració i comerç al detall, que amplia continguts, incorpora noves casuístiques en la donació i dedica un espai destacat a les dates de consum, ja que un percentatge considerable de la població, no entén el significat de les dates que hi figuren als envasos, la qual cosa és determinant per a la gestió del malbaratament alimentari. A més, perquè aquests excedents alimentaris es puguin aprofitar de debò, cal manipular-los de manera segura i posar tots els mitjans que tinguem a l’abast per reduir el risc d’intoxicacions.
La redistribució alimentària forma part de l’estratègia de l’
Agència Catalana de Seguretat Alimentària per reduir el malbaratament alimentari i també de la solidaritat de la nostra societat davant la situació de crisi dels darrers temps. És per aquest motiu que s’han dut a terme diferents accions, com la creació de la
Taula d'Excedents Alimentaris l'any 2012, la Proposició de llei sobre la Reducció del malbaratament d'aliments i el Pla d'acció per a la Prevenció del malbaratament Alimentari a Catalunya (2019-2020). Aquest mateix any, l’
ACCAC ha organitzat sessions formatives per tal d'
aprofundir en la lluita contra el malbaratament alimentari i l'elaboració de menús sostenibles a les cuines de les instal·lacions juvenils.
L’aprofitament dels aliments s’emmarca dins dels objectius i reptes de l’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible, que té entre altres objectius, acabar amb la fam i garantir l’accés a l’alimentació.