Revisar detalladament els aliments enllaunats i els envasos amb tapa de rosca són només alguns dels consells que hem de seguir en cas d'haver patit inundacions a la cuina i magatzems.

23/01/2020

Arran de les fortes pluges dels darrers dies i les inundacions que s'han patit arreu del país, compartim una sèrie de recomanacions de l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària que convé tenir en compte a les cuines de les instal·lacions juvenils, cases de colònies i albergs, i escoles i entitats:

Manteniu la seguretat dels aliments


1. No ingeriu cap aliment que pugui haver estat en contacte directe amb l’aigua de la inundació.

2. Rebutgeu qualsevol aliment que no estigui en un contenidor estanc si hi ha alguna possibilitat que hagi estat en contacte amb l’aigua de la inundació. No són estancs els contenidors d'aliments amb tapa de rosca, els que tenen tapes que s'obren a pressió o són d’un sol ús i els de tapes plegables. Rebutgeu també les caixes d’aliments, llet o preparats infantils en pols o aquells aliments en envasos estancs però que hagin estat en contacte amb les aigües de la inundació i no es puguin netejar i higienitzar bé (com s’explica a continuació).

3. Inspeccioneu els aliments enllaunats i rebutgeu qualsevol llauna que s’hagi fet malbé. Les llaunes s’han de rebutjar si presenten floridures, vessaments, punxades, perforacions, trencaments, oxidació profunda i extensa, o aixafament o bonys prou greus com per impedir apilar-les normalment o que es puguin obrir amb un obrellaunes manual.

4. Els aliments preparats envasats en llaunes de metall i en envasos impermeables que no estiguin danyats i es conservin íntegres i estancs es poden salvar si se segueix el procediment a continuació:
  • Elimineu les etiquetes en el cas que puguin contenir impureses i bacteris.
  • Raspalleu o netegeu amb un drap qualsevol brutícia o sediment que hi pugui haver. Netegeu bé les llaunes o els envasos impermeables amb aigua i sabó utilitzant aigua calenta sempre que sigui possible.
  • Esbandiu les llaunes o envasos impermeables amb aigua potable si està disponible.
  • Higienitzeu les llaunes o envasos impermeables amb un d’aquests dos mètodes:
- Submergiu-los en aigua i deixeu que l'aigua bulli durant 2 minuts.

- Submergiu-los dins d'una solució preparada al moment consistent en 1 cullera (aprox. 15 ml) de lleixiu apte per a la desinfecció d’aigua de beguda per cada 5 litres d'aigua potable (o bé l'aigua més neta i transparent que pugueu obtenir) i mantingueu-los submergits durant 15 minuts.
 
  • Deixeu que les llaunes i envasos impermeables s'assequin a l'aire durant 1 hora com a mínim abans d'obrir-los o guardar-los. 
  • Sempre que sigui possible identifiqueu el contingut de les llaunes o els envasos impermeables amb un retolador, incloent la data de consum preferent i la data de caducitat.
  • Els aliments en llaunes o envasos impermeables recuperats s'han d’utilitzar al més aviat possible i respectant les condicions d’ús i conservació.
  • Els preparats infantils que ho requereixin s'han de diluir en aigua potable.

5. Renteu bé amb aigua i sabó les cassoles metàl·liques, la vaixella de ceràmica i els estris de cuina (incloent-hi els obrellaunes), utilitzant aigua calenta, si és possible. Esbandiu-los i després higienitzeu-los deixant-los bullir en aigua neta o submergint-los durant 15 minuts en una solució d'1 cullera (aprox. 15ml) de lleixiu apte per a la desinfecció d’aigua de beguda per cada 5 litres d'aigua potable (o l'aigua més neta i transparent de què pugueu disposar).

6. Renteu bé la superfície de la cuina amb aigua i sabó utilitzant aigua calenta, si és possible. Esbandiu i després higienitzeu la superfície aplicant una solució d'1 cullera (aprox. 15ml) de lleixiu apte per a la desinfecció d’aigua de beguda per cada 5 litres d'aigua potable (o l'aigua més neta i transparent de què pugueu disposar). Deixeu que s'assequi a l'aire abans d’utilitzar-la.

Consells sobre l’aigua de consum:

1. Si l’aigua us arriba a través de la xarxa pública, seguiu les indicacions del vostre ajuntament sobre les possibilitats o no d’utilització de l’aigua.

2. Si disposeu de pou i s'ha inundat, cal fer proves analítiques de l'aigua per comprovar que segueix sent apta pel consum humà abans de tornar-la a utilitzar.

3. En cas de dubte, consumiu aigua embotellada.

 

 
Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els serveis i analitzar els hàbits de navegació, en cap cas per a finalitats publicitàries. Si segueix navegant entendrem que n'accepta el seu ús. Més informació | Accepto les galetes