Recull de notícies com el tràmit necessari per la prestació per desocupació, que es tindrà en compte a l'hora de mantenir l'ocupació els sis mesos següents i l'anunci d'abordar la flexibilitat de renegociar l'ERTO per força major després de l'estat d'alarma.

06/04/2020

Si l'empresa ha fet un ERTO, cal avisar als treballadors que no han estat mai a l'atur per tal que omplin aquest FORMULARI. Aquest tràmit digital està adreçat a les persones que mai no han estat inscrites a les Oficines de Treball i necessitin la inscripció per tramitar la prestació per desocupació o per qualsevol altre motiu.

Si en algun moment els treballadors han estat inscrits a les Oficines de Treball, no és necessari fer cap tràmit. El SEPE tramitarà la prestació de forma automàtica. Si cal tramitar un altra prestació o subsidi cal demanar cita prèvia al SEPE.

Per tant, els treballadors que no han estat mai a l'atur han d'omplir aquest formulari d'inscripció de demanda d'ocupació si l'empresa fa un ERTO.

En relació als expedients de regulació temporal d'ocupació, en aquests dos articles de Pimec s'informa sobre els ERTOs de força major aprovats per silenci administratiu i la durada de les mesures de suspensió de contractes, així com es destaca informació en relació al Reial Decret Llei 9/2020 pel qual s'adopten mesures complementàrie en l'àmbit laboral.

Sobre l'obligació de mantenir l'ocupació durant els sis mesos següents

Un cop acabi l'estat d'alarma o la situació específica que va motivar el ERTO per força major, caldrà reincorporar a tots els treballadors en les mateixes condicions laborals que estaven amb anterioritat a l'ERTO i mantenir el nivell d'ocupació durant els sis mesos següents. Sinó, s'obligarà a l'abonament dels beneficis obtinguts (les quotes d'aportació empresarial a la seguretat social no pagades durant la suspensió dels contractes), amb els seus recàrrecs i sancions previstes. 

Sobre aquesta qüestió, molts han estat els dubtes que han sorgit sobre que significa aquest manteniment de l'ocupació i en quin grau cal complir segons la modalitats de contracte dels diferents treballadors acollits a l'expecient. Aquest dubtes els ha resolt el Reial Decret Llei 11/2020, de 31 de març. En primer lloc, a l'exposició de motius d'aqueta norma es clarifica que aquests sis mesos comencen a comptar des de la finalització de les mesures de reducció de jornada o suspensió de contractes a causa del Covid-19.

Més important és que a la seva disposició addicional catorzena, s'estableix que a l'hora de considerar si es compleix els requisits de manteniment de l'ocupació, s'haurà de tenir en compte les característiques i circumstàncies de l'empresa o del sector corresponent, atenent de forma especial a l'estacionalitat o variabilitat de l'ocupació i la seva correspondència amb l'activitat concreta, esdeveniment o altres especificitats sectorials.

Els ERTO per força major es podran renegociar després

Yolanda Díaz, ministra de Treball, va assegurar a la cadena Ser que els expedients de regulació temporal per força major es podran "reconfigurar" cap a un altre motiu un cop acabi el tancament. Es podrà renegociar per causes econòmiques, tècniques, organitzatives, productives o d'un altre tipus si, segons declaracions de la ministra, "quan passi l'estat d'alarma hi ha empreses que continuen necessitant" aquesta classe de mesura. Díaz es va comprometre a abordar amb flexibilitat aquests casos quan es produeixin.

 

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els serveis i analitzar els hàbits de navegació, en cap cas per a finalitats publicitàries. Si segueix navegant entendrem que n'accepta el seu ús. Més informació | Accepto les galetes