S'organitza una mateixa sessió en tres llocs diferents del territori per facilitar la participació. Les sessions volen aprofundir en la lluita contra el malbaratament alimentari a les cuines de les instal·lacions juvenils.

Dates: Dimarts, 3 de desembre / Dimarts, 17 de desembre / Dijous, 19 de desembre del 2019
Horari: de 10.00 h a 12.30 h
Durada: 2.5 h.
On: Casa de colònies La Marinada (Cambrils) - 3 de desembre
On: Casa de colònies Can Rigol (Begues) - 17 de desembre
On: Casa de colònies Mas Pagès (Sant Esteve de Guialbes) - 19 de desembre
Data límit d'inscripció: Una setmana abans de l'inici de la formació

Preu: Gratuït (amb el suport de PIMEC)

INSCRIPCIÓ

Objectiu

Aquestes tres jornades s'emmarquen en la campanya que PIMEC dur a terme contra el malbaratament d'aliments: "A PIMEC ho tenim clar, El menjar no es pot llençar!.
Amb aquesta campanya es pretén: 
 - Conscienciar els establiments de la problemàtica al voltant del malbaratament alimentari. 
 - Implicar-los i assessorar-los amb estratègies a fi de reduir els aliments malbaratats, i que alhora suposin un augment de la productivitat i disminució de costos.
En concret, la proposta d'aquestes tres accions formatives a diferents parts del territori, vol contribuir amb una mirada des del nostre sector i cercar pautes per reduir el malbaratament a les nostres cuines.

Destinataris

Aquestes jornades s’adrecen a gestors i treballadors de cases de colònies i albergs, així com altres responsables i personal de cuina.  

Professorat

Les jornades seran conduïdes per educadors ambientals de la consultoria ECOSTUDI que col·laboren en el desenvolupament de la campanya. 
 

Contingut

A Catalunya es malbaraten suficients aliments per alimentar 500.000 persones. En total, 262.471 tones que acaben a les escombraries cada any. Són dades de l’Agència de Residus de Catalunya , que també estima que el 42% del malbaratament alimentari es produeix en el sector serveis (restauració, alimentació, grans superfícies, mercats, càterings...). 
A més d’un problema ambiental i social, llençar aliments ocasiona a l’empresa un important impacte econòmic, i és que s’estima que els aliments malbaratats a Catalunya signifiquen pèrdues per valor de 841 milions d’euros cada any, d’acord amb el preu mitjà dels aliments a Espanya segons el Ministerio de Medio Ambiente y Medio Rural y Marino.
 
El malbaratament alimentari es defineix com aquells aliments segurs i nutritius inicialment destinats al consum humà que són rebutjats o utilitzats de manera alternativa al llarg de la cadena de subministrament alimentari. Per l’Agència de Residus de Catalunya també es poden incloure en el concepte de malbaratament totes les restes de menjar preparades o cuinades menjables, el menjar fet malbé i el menjar llençat en bon estat, que es produeixen en l’àmbit domèstic, la restauració i la distribució al detall. En resum, el malbaratament es pot produir en qualsevol nivell de la cadena alimentària i en aquesta sessió intentarem donar pautes per reduir-lo a les nostres cuines.
 
- Definició del malbaratament alimentari i presentació de la campanya 
Explicació de la problemàtica del malbaratament i els seus impactes des dels punts de vista ambiental (desaprofitament de recursos, impacte ambiental, gestió de residus), econòmic (pèrdua de competitivitat dels negocis) i ètic (desigualtats socials). 
 
- Visita i diagnosi 
Es realitzarà una visita als possibles espais on es pot produir el malbaratament: espai d’emmagatzematge, espai de manipulació i elaboració i l’espai de menjador. Durant la visita es tractaran diferents aspectes rellevants. 
 
- Reflexió final i recull de propostes contra el malbaratament 
Espai per posar en comú les diferents propostes plantejades i compartir iniciatives ja emprades pels propis participants.
De les possibles bones pràctiques específiques a les cases de colònies i albergs que sorgeixin de les tres jornades, es procurarà quedin recollides a la Guia de PIMEC contra el malbaratament d’aliments. 

Observacions

- Cadascuna de les jornades està pensada perquè s'inscriguin aquells participants d'instal·lacions properes.
- La inscripció a la jornada és una sol•licitud que no n'implica la seva confirmació.
- La inscripció es confirmarà per correu electrònic a l'assistent.
- Aquest curs no es realitzarà si no s’arriba a un mínim de places necessàries.

 

Més informació a [email protected] - Tel. 93 412 14 37

 

INSCRIU-T'HI

 

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els serveis i analitzar els hàbits de navegació, en cap cas per a finalitats publicitàries. Si segueix navegant entendrem que n'accepta el seu ús. Més informació | Accepto les galetes